OEM licenc

A “hagyományos” szoftverbeszerzés egyik legismertebb formája.

A szoftvergyártók a hardverrel együtt vásárolt licenceket kedvezőbb áron, de szigorú kötöttségekkel kínálják:

  • Az adott eszköztől a licenc el nem választható (sem jogi, sem számviteli szempontból), azaz pld. a gép jelentős átépítése, selejtezése esetén a szoftver is elveszik,
    csak az adott verzió/kiadás használható (kivételt képeznek a Microsoft üzleti operációs rendszerei, ahol minimális szinten engedélyezett a “downgrade”),
  • A szoftver támogatását jellemzően a hardver gyártója biztosítja, így általában az eredetinél alacsonyabb színvonalú supporttal kell beérni,
  • Frissítésre (upgrade-re) általában nincs mód, csak bizonyos esetekben lehet a beszerzéskor a jövőben megjelenő új kiadások használatát biztosító követést is előre megvásárolni.

Tovább a termékekhez

Dobozos licenc

Klasszikus licenc konstrukció

A gyártók legrégebbi licencelési modellje az OEM-hez hasonlóan örökös licenchasználati engedélyt biztosít, kevesebb kötöttséggel, de általában jelentősen magasabb áron.

Ez a konstrukció nem kötődik sem a hardverhez sem a felhasználóhoz (azaz lehetőség van az áttelepítésre), de a  más nyelvre történő áttérés lehetőségét illetve a korábbi verziók használatának jogát jellemzően nem tartalmazza.

Frissítésre általában nincs mód, új verzióra való áttéréskor ismét teljes áron kell megvásárolni a terméket.

Tovább a termékekhez

Mennyiségi licenc konstrukció

Névre szoló licencek

Az OEM és a dobozos licencektől eltérően a mennyiségi licenc már névre szóló konstrukció, és általában az igényelt mennyiségtől függő sávos árképzést kínál. A vállalatok körében az egyik legismertebb licenctípus fő jellemzője, hogy a gyártó a saját licenckezelési rendszerében rögzíti az adatokat, így ezen keresztül az engedélyezett termékek, mennyiségek, licenckulcsok, telepítőkészletek  bármikor elérhetők.

További előny a termékek áttelepíthetősége, sőt a konstrukció a korábbi kiadások használatára is jogot biztosíthat, illetve a beszerzéskor lehetőség van a jövőben megjelenő új verziók használatát biztosító Frissítési Garancia (Software Assurance) megvásárlására is.

Bizonyos termékeknél még másodlagos vagy otthoni gépen történő használat is engedélyezett.

A konstrukció egyik speciális formája elosztott díjfizetést és az ez idő alatt esetlegesen megjelenő új kiadások használatára szóló lehetőséget is biztosít. Ekkor az euróban rögzített díjak kifizetése három egyenlő éves részletben, kamatmentesen történik, így pénzügyi szempontból is könnyen tervezhető beszerzési formáról van szó.

Tovább a termékekhez

Oktatási licenc

Szoftverek kedvező áron…

A mennyiségi licencek jelentős, akár 80% kedvezménnyel is elérhető formája, amelyet a gyártó által jogosultnak minősített intézmények vehetnek igénybe:  közoktatási és pedagógiai szakmai intézmények, oktatók, hallgatók, közhasznú nonprofit szervezetek, közkönyvtárak, múzeumok, állami kutatóintézetek.

Tovább a termékekhez